Fiets je vaak? Dan kan het zomaar zijn dat je te maken krijgt met een verkeersongeval. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Vaak heb je als fietser, door je kwetsbare positie op de weg, recht op een vergoeding. Je wordt als fietser aangereden door een motorvoertuig of je rijdt iemand aan als fietser. Wat moet je doen? Wij leggen het uit.
Je wordt als fietser aangereden door een motorvoertuig. Wat moet je doen? In eerste instantie kan je de politie inschakelen. Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat de politie ook daadwerkelijk komt opdagen. Het kan zo zijn dat ze zeggen dat je dit zelf moet oplossen met de bestuurder van de auto. Het is dus belangrijk dat je zelf bewijsmateriaal verzamelt en dat je samen met de bestuurder een schadeformulier invult. Ook kan je de gegevens van omstanders die getuige van het ongeval zijn noteren. Als slachtoffer moet jij bewijzen dat de aanrijding ook echt is gebeurd en dat de tegenpartij de schuldige is. Het is dus verstandig om foto’s te maken van het voertuig met de kentekenplaat duidelijk in beeld. Hoe meer gegevens we hebben, hoe groter de kans dat je ook daadwerkelijk de letselschade vergoed krijgt.
Verzamel altijd zoveel mogelijk gegevens, ook al denk je na de aanrijding dat alles oké is. Veel mensen krijgen later pas klachten. Door de adrenaline voel je eerst de pijn in je nek of schouder niet. Als je ’s avonds of de volgende ochtend pijn krijgt, meld dat dan meteen bij je huisarts. Hoe meer tijd ertussen zit, hoe lastiger het is om letselschade vergoed te krijgen.
Wat zijn de kansen om als fietser letselschade vergoed te krijgen? Aan wat voor schadevergoeding moet ik denken?
De fietser is extra beschermd op grond van artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Die extra bescherming gaat heel ver. Als een automobilist een fietser aanrijdt, heeft hij in bijna alle gevallen minimaal voor vijftig procent schuld. Als fietser ben je kwetsbaar. Als voetganger trouwens ook. Daarom krijgen deze kwetsbare verkeersdeelnemers extra bescherming. Het is daarom altijd de moeite waard om een ongeluk te melden.
Aan wat voor schadevergoeding moet je dan denken? De kosten kunnen na een ongeval snel oplopen. Daar staan mensen vaak niet bij stil. Wij hebben er onderzoek naar laten doen. Zo’n beetje de helft van de mensen weet niet wat letselschade is en waar ze recht op hebben. Stel dat je na een ongeluk heel veel last hebt van je arm en je hebt een gezin met kleine kinderen. Dan kan gezinshulp betaald worden. Als je zus je komt helpen kan je daar een vergoeding voor krijgen. Stel dat je in huis aan het klussen bent. Dan kunnen bouwvakkers ingehuurd worden. Het komt erop neer dat alles wat je niet meer kunt en gewend was zelf te doen vergoed wordt.
Bij een ongeluk denkt men gelijk aan een aanrijding, maar wat als je valt van je fiets doordat het fietspad slecht is onderhouden?
Dat zijn wegbeheerderszaken. Er is altijd iemand verantwoordelijk voor een weg of fietspad. Dat kan een gemeente of een provincie zijn. De wegbeheerder heeft een zorgplicht, maar het zijn lastige zaken. Allereerst moet je kunnen bewijzen dat het gebeurd is. Het is vaak een eenzijdig ongeluk. Er zijn dus geen anderen bij betrokken. De toedracht is belangrijk. De vraag is: kom je vaker op die plek? Met andere woorden: had je het kunnen weten? Zijn er al meer klachten over het fietspad? Dan had de wegbeheerder er iets aan moeten doen. Ga niet denken: dat is mij overkomen, het ligt aan mij. Voor slecht onderhouden infrastructuur is een wegbeheerder aansprakelijk. Het is belangrijk dat wegbeheerders alert blijven.