Je bent aangereden en de bestuurder van het motorvoertuig stopt niet om te kijken hoe het met je gaat en contactgegevens uit te wisselen. Hoe zit het dan met het claimen van de schadevergoeding? Bij wie moet je nu de schade gaan verhalen? Wij leggen het voor je uit.
Wanneer de dader onbekend is gebleven en je ook geen kenteken hebt kunnen noteren, kan de schade alsnog worden vergoed. In dit geval is er het Waarborgfonds Motorverkeer. Zij vergoeden schade die is veroorzaakt door een voertuig dat is doorgereden en waarvan de identiteit onbekend is. Ook vergoeden zij opgelopen schade wanneer de tegenpartij onverzekerd was tijdens het ongeval. Dit is natuurlijk zeer prettig aangezien er bij een verkeersongeluk een flinke schade opgelopen kan worden die grote schadeposten met zich mee kan brengen. Zeker bij arbeidsongeschiktheid kunnen de kosten erg hoog oplopen.
Wat zegt de wet?
Volgens artikel 7 van de Wegenverkeerswet is het verboden om de plek van het ongeluk te verlaten als je letsel of andere schade hebt veroorzaakt. Wanneer je dit toch doet riskeer je een gevangenisstraf, een rijbevoegdheid ontzegging van vijf jaar en een geldboete van 7400 euro. Indien er niemand in hulpeloze toestand is achtergelaten, er ‘enkel’ blikschade is veroorzaakt en er geen gewonden zijn gevallen, heeft degene die is weggereden nog twaalf uur de tijd om zich te melden bij de politie. De dader dient dit wel te doen voordat hij/zij is aangehouden door de politie zelf.
Schadevergoeding
Het Waarborgfonds Motorverkeer kan een mooie uitkomst bieden. Een ongeval kan veel schadeposten met zich meebrengen. Een ongeval in het verkeer kan schade aan je lichaam, kleding, fiets of auto veroorzaken. Hiernaast kan een verkeersongeval ook psychische en emotionele schade bij je veroorzaken. Een vergoeding hiervoor wordt ook wel een smartengeld uitkering genoemd. De hoogte hiervan wordt bepaald door uitspraken over smartengeld uitkeringen in eerdere vergelijkbare zaken. Alle schadeposten komen in aanmerking voor een vergoeding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende kosten:
- De kosten voor huishoudelijke hulp, omdat je niet alles meer zelf kunt;
- Kosten voor je sportabonnement waar je geen gebruik meer van kunt maken;
- Een opleiding die je niet kunt afmaken;
- De vervoerskosten van het brengen of rijden naar het revalidatiecentrum of de fysiotherapeut;
- De kosten voor alle rechtsbijstand die je nodig hebt.
Wat doen nadat de dader is weggereden?
Indien de dader is doorgereden zonder zijn of haar gegevens achter te laten na het ongeval, dan is het aan te raden om direct de politie te bellen en ook om aangifte te doen. Wanneer je letselschade hebt opgelopen is het mogelijk om een schadevergoeding te krijgen voor alle opgelopen schade. Je moet er echter wel alles aan doen om de identiteit van de dader te achterhalen.
Eisen Waarborgfonds Motorverkeer
Er zijn strenge voorwaarden voor het claimen van letselschade bij het Waarborgfonds Motorverkeer:
- Je moet actie hebben ondernomen om de identiteit van de dader te achterhalen;
- Het moet vervolgens echt niet gelukt zijn om de identiteit van de dader vast te stellen.
Hierbij horen acties zoals:
- De politie bellen;
- Aangifte doen bij de politie;
- Opzoek gaan naar getuigen.
Zorg ervoor dat je al deze acties goed documenteert zodat je deze kan aantonen wanneer er naar gevraagd wordt. Zorg ook dat je alles rondom het verkeersongeval vastlegt: maak foto’s van de plaats van het ongeval, noteer de gegevens van getuigen en zorg dat er een politierapport gemaakt wordt. Wanneer je lichamelijke of geestelijke klachten hebt, ga dan direct naar de dokter toe. Zorg ervoor dat alle klachten goed worden weergegeven in een medisch dossier. Bewaar ook al je bonnen die je gemaakt hebt aan kosten en vraag alles schriftelijk te bevestigen.
Wil je weten of je in aanmerking komt voor een schadevergoeding zonder dader? Check het hier!