Wat is het verschil tussen een OIV en SVI? - Advies bij letselschade nodig? Kosteloos en vrijblijvend Juridische Hulp!

Mobile Menu

Wat is het verschil tussen een OIV en SVI?

Een WA-autoverzekering biedt dekking voor schade die jij aan derden veroorzaakt bij een ongeval, en ook aan de inzittenden van jouw auto maar niet je eigen opgelopen schade / letsel!

Deze schade wordt gedekt door een inzittendenverzekering. Er zijn twee verschillende inzittendenverzekeringen:

Schade-inzittendenverzekering (SVI)
Ongevallen-inzittendenverzekering (OIV)

Deze aanvullende autoverzekeringen zijn voornamelijk van belang wanneer jij de veroorzaker bent van het ongeval of wanneer er geen schuldige aangewezen kan worden. Ook schade aan jou als bestuurder is verzekerd bij een SVI of OIV. 

Dekking SVI en OIV: de verschillen
Een SVI is zoals de naam eigenlijk al zegt een schadeverzekering. De schadeverzekering voor inzittenden biedt een vergoeding voor letselschade, maar ook de materiële kosten die in direct verband staan met het ongeval. Bijvoorbeeld inkomstenderving of huishoudelijk hulp. De OIV is een zogenoemde sommenverzekering en biedt alleen dekking wanneer jij of één van je passagiers blijvend invalide raakt of overlijdt bij een ongeval. 

Verzekerd bedrag SVI en OIV: de verschillen
Bij een ongevallenverzekering voor inzittenden is het bedrag vooraf al vastgesteld en bij een schade-inzittendenverzekering wordt een bedrag uitgekeerd afhankelijk van de schade, tot een vooraf besproken maximumbedrag. Hierdoor kan het zijn dat wanneer er sprake is van ernstig letsel de uitkering lager is.

De SVI en OIV zijn geen verplichte verzekeringen in tegenstelling tot een WA-verzekering. Wél kan het bijvoorbeeld zijn dat een sportclub u verplicht een dergelijke verzekering af te sluiten wanneer u vaak kinderen vervoerd. Heb je vaak mensen in de auto? Dan kan het toch verstandig zijn een inzittendenverzekering afsluiten.

 

Meld jouw letselschade direct.

Heb je schade opgelopen en wilt u smartengeld eisen, dan is het melden de eerste stap. Lees op deze pagina hoe wij je kunnen helpen bij letselschade.